ALTHEA BOUTIQUE HOTEL: ΜΙΑ BOUTIQUE ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Ένα ξεχωριστό boutique ξενοδοχείο στη Κάρπαθο παρουσιάζει την τοπική παράδοση και γαστρονομία του νησιού με δημιουργικούς και μοντέρνους τρόπους, εντάσσοντας τη boutique αισθητική του από το πρωινό μέχρι τα social media

14 mins read

Ένα από τα βασικότερα κίνητρα που παρακίνησαν τον άνθρωπο να ταξιδέψει ήταν η εξερεύνηση νέων προορισμών και η ανακάλυψη νέων κουλτουρών. Αυτή η ανάγκη για εξερεύνηση φαίνεται να έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία, καθώς όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες δείχνουν να ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τα τοπικά έθιμα και παραδόσεις του προορισμού που επισκέπτονται, σε τέτοιο βαθμό που πλέον αποζητούν τοπικές εμπειρίες ακόμη και μέσα στο ίδιο το ξενοδοχείο.

Ιδιαίτερα σε προορισμούς με πλούσια κουλτούρα και ιστορία, όπως είναι η Ελλάδα, πολλά ξενοδοχεία έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται αυτή την τάση, και διαμορφώνουν την εμπειρία διαμονής του βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του προορισμού τους. Αυτό αντικατοπτρίζεται στο παραδοσιακό design που υιοθετούν πολλά καταλύματα, αλλά και στις τοπικές εμπειρίες που προσφέρουν.

Μία κατηγορία ξενοδοχείων που φαίνεται να έχει αναδειχθεί μέσω αυτής της τάσης είναι τα boutique ξενοδοχεία, τα οποία ανέκαθεν αναγνωρίζονταν για την ιδιαίτερη εμπειρία διαμονής τους, τόσο σε επίπεδο design όσο και σε επίπεδο προσωποποιημένων παροχών. Σε αυτό το άρθρο, αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε μέσω μίας συνέντευξης, ένα hotel story boutique ξενοδοχείου στην Ελλάδα, που παντρεύει την τοπική κουλτούρα του προορισμού του με μία μοντέρνα εμπειρία διαμονής γεμάτη ανέσεις και μοναδικές εμπειρίες.

Θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για το Althea Boutique Hotel, την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται στο νησί της Καρπάθου και ποια ήταν η βασική ιδέα πίσω από τη δημιουργία του.

Το Althea Boutique Hotel, ένα από τα πλέον γραφικά, αλλά και πολυτελή boutique hotels της Καρπάθου, το οποίο λειτουργεί από το 2013, βρίσκεται στη Νότια πλευρά της Καρπάθου, δίπλα σε μία από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, την Αμμoωπή. Οι πετρόκτιστες λεπτομέρειες του κτηρίου, η θάλασσα και η φύση γύρω από το κατάλυμά μας, διαμορφώνουν ένα ειδυλλιακό μέρος διαμονής, για κάθε είδος ταξιδιώτη.

Μέσα από συγκεκριμένες μελέτες που κάναμε με τους συνεργάτες μας και πιο συγκεκριμένα την εταιρεία A&M Architects με επικεφαλή τον Κ. Μιχάλη Μαυρολέων, τόσο στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού, όσο και στις νεότερες τάσεις διακόσμησης των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, καταλήξαμε σε έναν minimal σχεδιασμό τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά του κτιρίου, δίνοντας έμφαση στη φύση που το περιβάλλει και στη θέα της θάλασσας η οποία είναι εμφανής από όλα τα διαμερίσματα του ξενοδοχείου μας.

Η βασική μας επιθυμία και το κύριο μέλημά μας ήταν οι επισκέπτες μας, να μπορέσουν να γνωρίσουν και να βιώσουν την παράδοση και τη γαλήνη του τόπου. Μέσα από μία ανάλαφρη διακόσμηση, με παραδοσιακά στοιχεία, προσπαθήσαμε να διαμορφώσουμε το concept του καταλύματος και να δημιουργήσουμε το ύφος της φιλοξενίας που πρεσβεύουμε. Πιο συγκεκριμένα, θεωρούμε πολύ σημαντικό οι επισκέπτες μας να απολαμβάνουν μία καθολική εμπειρία ξεκούρασης και να “αδειάζουν” το μυαλό και την ψυχή τους, οπότε η minimal προσέγγισή μας, βοηθάει να το επιτύχουν αυτό.

Το Althea Boutique είχε ανέκαθεν αυτό το tradition-driven concept; Ποια ήταν η πηγή έμπνευσής σας και ποια τα βήματα που ακολουθήσατε για την προδιαγραφή του καταλύματος;

Η πραγματική και η μοναδική έμπνευσή μας για τη διαμόρφωση του ξενοδοχειακού μας concept, ήταν η παράδοση της Καρπάθου.

Ξεκινώντας την έρευνά μας από την αρχιτεκτονική των σπιτιών του νησιού, τις ασχολίες και τις συνήθειες των ντόπιων και καταλήγοντας στις παραδοσιακές γεύσεις που προσφέρει η καρπάθικη κουζίνα, διαμορφώθηκε το Althea Boutique Hotel. Το ξενοδοχείο, γεννήθηκε μέσα από την αγάπη μας για τον τόπο της Καρπάθου και τη φιλοξενία.

Κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά του ξενοδοχείου σε σχέση με την τοπική αρχιτεκτονική, είναι ο κυβιστικός σχεδιασμός του κτηρίου, η στέγη με τα κεραμίδια, αλλά και τα κάγκελα που έχουν χρησιμοποιηθεί. Πιο συγκεκριμένα, το κατάλυμα, έχει εναρμονιστεί αρχιτεκτονικά, με τα κτίσματα του χωριού στο οποίο βρίσκεται, με σημαντικές παραδοσιακές λεπτομέρειες να το χαρακτηρίζουν όπως είναι τα γήινα χρώματα του καταλύματος, τα σχέδια γύρω από τις πόρτες και τα παράθυρα, τα «πυλάστρα», αλλά και τα κάγκελά του, τα οποία είναι χειροποίητα, από την Όλυμπο της Καρπάθου.

Μέσα από το κατάλυμά μας, προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε στους επισκέπτες μας την αγάπη μας για την παράδοση και την ιστορία του νησιού μας. Μέλημά μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ταξίδι στον χρόνο και τη διαχρονικότητα. Διατηρήσαμε τις παραδοσιακές λεπτομέρειες του κτηρίου, αλλά τις εμπλουτίσαμε με σύγχρονα στοιχεία στα έπιπλα και τα διακοσμητικά του χώρου. Μέσω του Althea Boutique Hotel, προωθούμε τόσο την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, όσο και την αγάπη μας για την τοπική γαστρονομία. Θέλουμε οι επισκέπτες μας να βιώσουν ολοκληρωτικά μία μοναδική καρπάθικη εμπειρία!

Είχατε κάποιο συγκεκριμένο target audience στο μυαλό σας όταν αποφασίσατε το concept του καταλύματος; Τι κοινά έχετε διαπιστώσει πως το προτιμούν; Υπάρχει κάποιο κοινό που θα θέλατε να στοχεύσετε περισσότερο;

Η αλήθεια είναι πως όταν ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό του ξενοδοχείου, δεν είχαμε προσδιορίσει απόλυτα το κοινό στόχευσής του, καθώς δεν το θεωρούσαμε απαραίτητο. Στην πορεία όμως της λειτουργίας μας, συνειδητοποιήσαμε ότι οι παροχές μας κάλυπταν τις ανάγκες διάφορων ηλικιακών groups και διαφορετικών ειδών ταξιδιωτών. Πιο συγκεκριμένα, το Althea Boutique Hotel, μπορεί να φιλοξενήσει οικογένειες με παιδιάζευγάρια ενηλίκων, αλλά και παρέες φίλων που αποζητούν ήρεμες και εκλεπτυσμένες διακοπές.

Μετά από 8 χρόνια λειτουργίας βλέπουμε ότι πραγματικά το κατάλυμά μας έχει repeaters επισκέπτες, όλων των ηλικιών, οι οποίοι το έχουν αγκαλιάσει με τη διαμονή τους και το εκτιμάνε ως το δικό τους θέρετρο διακοπών.

Μέσω του Althea Boutique Hotel, προσφέρεται αυθεντική φιλοξενία, σπιτικό περιβάλλον και μία προσωποποιημένη εμπειρία για κάθε επισκέπτη του, γεγονός που διαμορφώνει και τη ζήτηση των ταξιδιωτών, ανεξαρτήτως target audience.

Παρατηρήσαμε ότι το design του καταλύματος είναι αρκετά ιδιαίτερο καθώς παρουσιάζει την τοπική αισθητική από μία πιο μοντέρνα και μινιμαλιστική σκοπιά. Τι σας οδήγησε σε αυτή την επιλογή; Τι περισσότερο θέλατε να πετύχετε πέρα από ένα ωραίο αισθητικά αποτέλεσμα;

Η αλήθεια είναι ότι κατόπιν εκτενούς μελέτης της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Καρπάθου, αλλά και των σύγχρονων τάσεων του hotel interior design, σε παγκόσμιο επίπεδο, καταλήξαμε στη διαμόρφωση του κτηρίου. Δίνοντας έμφαση στην τοπική αισθητική και το ιδιαίτερο interior & exterior design, το οποίο μας κέντρισε το ενδιαφέρον, προσπαθήσαμε να σχεδιάσουμε έναν χώρο μοναδικό, προσωποποιημένο, που θα θυμίζει κάτι από το σπίτι του εκάστοτε επισκέπτη.

Πιο συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός των δωματίων, των κοινόχρηστων χώρων, του εστιατορίου, αλλά και των εξωτερικών χώρων του ξενοδοχείου, προάγουν ένα φιλόξενο περιβάλλον με minimal διακόσμηση. Η διαμόρφωση του συνολικού design προδιαγράφηκε με τέτοιο τρόπο, για να δοθεί έμφαση στον περιβάλλοντα χώρο του καταλύματος καθώς η θέα προς τη θάλασσα «γεμίζει» τον ορίζοντα.

Στο Althea Boutique Hotel προσκαλούμε τους επισκέπτες μας να γνωρίσουν και να βιώσουν τις παραδόσεις της Καρπάθου. Αυτός ήταν εξ αρχής ο στόχος μας, πέραν από το τελικά άρτιο αποτέλεσμα. Για τον λόγο αυτό, το κατάλυμά μας είναι κατάλληλο και για long–stay ταξιδιώτες, αφού οι προαναφερόμενοι χώροι, παρέχουν facilities που καλύπτουν και τις καθημερινές ανάγκες των επισκεπτών μας.

Η Ελλάδα σαν προορισμός φημίζεται για τη φιλοξενία της, και παρατηρήσαμε ότι δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στη φιλοξενία και στο αναβαθμισμένο concierge σας. Τι υπηρεσίες προσφέρετε που σας διαφοροποιούν από τον ανταγωνισμό; Ποιος είναι ο ρόλος της γαστρονομίας στη συνολική εμπειρία διαμονής σας;

Από τη στιγμή που θα προχωρήσει κάποιος ταξιδιώτης σε κράτηση στο ξενοδοχείο μας, τον αντιμετωπίζουμε ως μέλος της οικογένειάς μας! Πρόκειται για την “Οικογένεια του Αlthea”, όπως την έχω ονομάσει.

Όπως ανέφερα και νωρίτερα, το Althea Boutique Hotel προάγει την προσωποποιημένη εμπειρία του ταξιδιώτη και στοχεύει σε μία αξέχαστη διαμονή που περιλαμβάνει και μία αναβαθμισμένη υπηρεσία concierge. Πιο συγκεκριμένα, το ξενοδοχείο, προσφέρει ειδικά διαμορφωμένο χώρο εργασίας και meeting room για επισκέπτες που βρίσκονται σε κάποιο επαγγελματικό ταξίδι, υπηρεσίες spa και massage για όσους επιθυμούν να χαλαρώσουν στις διακοπές τους, αλλά και yoga retreat events για τους επισκέπτες που επιθυμούν να εντάξουν την ευεξία στις καλοκαιρινές δραστηριότητές τους ή να μην χάσουν τη ρουτίνα τους. Σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώνουμε και hiking / trekking events στην ύπαιθρο και τα βουνά της Καρπάθου, αναλογα με τη ζήτηση των επισκεπτών και αντίστοιχα φροντίζουμε να καλύπτουμε και άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες, όπως είναι το kite surfing, κατόπιν συνεννόησης με τους επισκέπτες και τους αρμόδιους φορείς του νησιού. Kαθώς είμαστε ένα family friendly ξενοδοχείο, παρέχουμε και υπηρεσία babysitting και ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, αλλά και παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους επισκέπτες εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη.

Σε ό,τι αφορά στη συνολική εμπειρία του επισκέπτη εντός του ξενοδοχείου, σημαντικό ρόλο κατέχει η φιλόξενη διακόσμηση του καταλύματος και η γαστρονομία. Με την άφιξή του ο εκάστοτε επισκέπτης απολαμβάνει ένα welcome drinkσυνήθως κάποιο σπιτικό λικέρ, συνοδευόμενο από ντόπιο ψιλοκούλουρο. Στα δωμάτια δεν έχουμε mini-bar ωστόσο υπάρχει υπηρεσία room service που μπορεί να παρέχει ότι επιθυμεί ο επισκέπτης, από το bar του ξενοδοχείου, όπως ποτά, αναψυκτικά, σάντουιτς ή και την Καρπάθικη μας σαλάτα για ένα εύκολο και γρήγορο snack, χωρίς έξτρα χρέωση για την υπηρεσία.

Τώρα, εάν επικεντρωθούμε στο πρωινό που προσφέρεται εντός του καταλύματος, ο επισκέπτης προσκαλείται να βιώσει μία προσωποποιημένη εμπειρία παραδοσιακού Καρπάθικου πρωινού σε ένα όμορφα διακοσμημένο περιβάλλον. Το πρωινό, όπως γνωρίζουμε όλοι, είναι ένα βασικό γεύμα για την αρχή μιας όμορφης και γεμάτης ενέργειας ημέρας. Για τον λόγο αυτό, μπορούν οι επισκέπτες μας να το απολαύσουν είτε εντός του εστιατορίου του ξενοδοχείου, είτε εντός του δωματίου τους, είτε και σε ειδικά διαμορφωμένο πακέτο «on the go» για να τους συντροφεύσει σε κάποια από τις εξορμήσεις τους.

Καθώς το ξενοδοχείο προσφέρει προσωποποιημένη εμπειρία στον επισκέπτη, δίνεται η δυνατότητα παροχής και επιπλέον γευμάτων για τη διάρκεια της διαμονής τους, κατόπιν παραγγελίας.

Όπως αναφέρατε στο Athea Boutique Hotel δίνετε ιδιαίτερη σημασία στην υπηρεσία του πρωινού. Το οποίο αποτελείται αποκλειστικά από παραδοσιακά προϊόντα, παρουσιάζοντας την καλύτερη εκδοχή των γεύσεων της Καρπάθου και δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη σας να βιώσει μία απόλυτη γαστρονομική εμπειρία. Πείτε μας γιατί επιλέξατε να δώσετε τέτοια έμφαση στο πρωινό;

Η αλήθεια είναι, ότι έχουμε μελετήσει αρκετά και έχουμε εντρυφήσει πάνω στη σημασία του πρωινού κατά τη διάρκεια μιας διαμονής σε ένα ξενοδοχειακό κατάλυμα, προτού προβούμε στη διαμόρφωση του πρωινού μας. Καθώς έχουμε υπάρξει ταξιδιώτες γνωρίζουμε και από προσωπική εμπειρία τι σημαίνει το «πρωινό». Πέρα από την αρχή μιας ημέρας, θέλαμε να αποτελεί μια εμπειρία «εξερεύνησης» τοπικών γεύσεων, μυρωδιών και αρωμάτων.

Εγώ προσωπικά επιμελούμαι όλη την παραγωγή και την προετοιμασία του πρωινού στο Althea Boutique Hotel, αξιοποιώντας όλες τις παραδοσιακές τεχνικές μαγειρέματος που έμαθα από τη μητέρα και τη γιαγιά μου. Χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες από τον κήπο και το μποστάνι μας, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει και να γνωρίσει όλη τη διαδικασία παραγωγής του φαγητού που καταναλώνει. Θεωρώ προσωπικά, ότι είναι πολύ σημαντικό να σεβόμαστε τον κύκλο της τροφικής αλυσίδας και να είμαστε ευγνώμονες για τις παροχές της γης. Για τον λόγο αυτό φροντίζουμε οι τροφές που σερβίρουμε να είναι βιολογικής καλλιέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, στο πρωινό του ξενοδοχείου, έχουμε εντάξει την Καρπάθικη τηγανίτα με θυμαρίσιο μέλι και καρύδια αντί για τα Pancakes που μέχρι τώρα κέρδιζαν έδαφος στην Ελλάδα. Σερβίρουμε την Καρπάθικη κουλούρα συνοδευόμενη από ντομάταφρέσκο σταφύλι και μανούλι, το οποίο είναι ντόπιο κατσικίσιο τυρί. Η συγκεκριμένη συνταγή, είναι signature του πρωινού μας, καθώς είναι ένας καλοκαιρινός συνδυασμός δικής μου έμπνευσης, γεμάτος φρεσκάδα και καταναλώνεται ευχάριστα κατά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού στο νησί. Ακόμα μία αξιοσημείωτη συνταγή που έχουμε αξιοποιήσει στο πρωινό μας, είναι η περίφημη Καρπάθικη ομελέτα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι ότι αποτελείται από κολοκύθιτομάτα ή τοματίνιαξερό ή φρέσκο κρεμμύδι και τριμμένη πατάτα. Εμείς συνήθως τη συνοδεύουμε και με τριμμένη φέτα και λίγη κάπαρη από πάνω.

Ακόμα ένα υλικό που έχει ενταχθεί στο πρωινό μας και είναι άκρως επιτυχημένο, είναι η σπιτική μαρμελάδα από διάφορα φρούτα εποχής. Πιο συγκεκριμένα, φτιάχνω μαρμελάδες αναλόγως με διαθέσιμα φρούτα της εποχής και με τη σοδιά του κήπου μας, δίχως συντηρητικά και πρόσθετες γλυκαντικές ύλες.  Το πρωινό επίσης περιλαμβάνει και χειροποίητα μπισκότα τα οποία καλύπτουν όλα τα γευστικά γούστα!

Φυσικά το μενού μας τροποποιείται ανάλογα με την εποχικότητα, αλλά και όταν έχουμε πελάτες που ζητούν gluten free ή lactose free dishes.

Φυσικά, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε και στα εξαιρετικά social media του Althea Boutique, τα οποία μεταφέρουν πλήρως τη boutique εμπειρία του καταλύματος. Συγκεκριμένα, τα Story Highlights στο Instagram μάς έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση καθώς είναι εξαιρετικά εκτελεσμένα. Έχετε κάποια ομάδα που επιμελείται το περιεχόμενο των social media σας;

Τα Social Media του καταλύματός μας, είναι το προσωπικό μου μεράκι! Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε απευθυνθεί σε κάποια έμπειρη ομάδα Digital Marketing για τη διαμόρφωση των Social Media profiles του Althea Boutique Hotel. Κατόπιν αρκετής μελέτης και προσωπικής εκπαίδευσης, διαμόρφωσα τους λογαριασμούς του καταλύματος, τους οποίους και διαχειρίζομαι πλήρως.

Το πάθος μου με τη φωτογραφία και η αγάπη για τον τόπο και το συγκεκριμένο κατάλυμα, με οδήγησαν στη διαμόρφωση ενός feed που παρουσιάζει την Κάρπαθο και το ξενοδοχείο, μέσα από τη δική μου οπτική. Πάντοτε σύμφωνα και με τα τελευταία trends, προσπαθώ να οργανώνω τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί στο επικοινωνιακό πλαίσιο της προώθησης του καταλύματος, αλλά και της προσέλκυσης νέων επισκεπτών. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει και η παρακολούθηση των reviews, τα οποία πάντα αξιολογώ και αφουγκράζομαι αναλόγως. Τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά σχόλια, επηρεάζουν τη διαμόρφωση ή την αναδιαμόρφωση των υπηρεσιών που παρέχουμε προς τον επισκέπτη.

Τέλος, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να μας αποκαλύψετε το μυστικό πίσω από την επιτυχία σας και την ιδιαίτερη αγάπη που σας δείχνουν οι επισκέπτες σας.

Το μυστικό μου είναι απλό, είναι το πάθος και η αγάπη μου για αυτό που προσφέρω στον εκάστοτε επισκέπτη, τη φιλοξενία σε ένα κατάλυμα το οποίο θα αισθανθεί σαν στο σπίτι του, μέσα από τις προσφερόμενες παροχές του. Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζει ο ξενοδόχος για την αμέριστη εξυπηρέτηση του επισκέπτη και να διαμορφώνει τις υπηρεσίες του καταλύματός του, σύμφωνα με την εντοπιότητα, την παράδοση του τόπου που βρίσκεται και τη φύση που το περικλύει.

Source https://www.hotelieracademy.gr/althea-boutique-hotel-story/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DIRECT BOOKING BENEFITS

  • No Hidden Booking Fees
  • Best Rates Guarantee
  • Edit/Modify Your Booking Online
  • Room Upgrade Depends on Availability
  • Early Check-In/ Late Check-Out Depends on the Availability
  • Themed Apartment Selection Upon Availability
  • Assistance with Car Rental